Babeczki bananowe z czekoladą

Babeczki bananowe z czekoladą to słodkie czekoladowe babeczki o smaku bananowym polane gorzką czekoladą. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia.

113 Babeczki bananowe z czekoladą [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 15 sztuk

Składniki:

3 dojrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
100 g cukru
225 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja:
50 g gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe

Przygotowanie:

W wysokim naczyniu zmiksować banany z olejem, cukrem i jajkami.

Do drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką i dodać resztę zmiksowanych składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (2/3 wysokości). Piec 20 minut w 180 stopniach.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować nią babeczki i posypać je kokosem.

Krok po kroku:

1. Zmiksować banany z cukrem, jajkami i olejem

1. Zmiksować banany z cukrem, jajkami i olejem

2. Wymieszać pozostałe produkty

2. Wymieszać pozostałe produkty

3. Połaczyć masę bananową z sypkimi produktami

3. Połączyć masę bananową z sypkimi produktami

4. Przełożyć ciasto do foremek na muffinki

4. Przełożyć ciasto do foremek

5. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej

5. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej

6. Polać babeczki czekoladą i posypać kokosem

6. Polać babeczki czekoladą i posypać kokosem

Pobierz wersję do druku:

113 Babeczki bananowe z czekoladą [KuchniaWeDwoje.pl] 2113 Babeczki bananowe z czekoladą [KuchniaWeDwoje.pl] 3113 Babeczki bananowe z czekoladą [KuchniaWeDwoje.pl] 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *