Babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami

Kolejny pomysł na przekąskę z cukinii: babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami 🙂 Są pyszne i szybkie w przygotowaniu!

322 Babeczki z ciasta francuskiego z cukinia i suszonymi pomidorami KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 10 – 12 sztuk

Składniki:

300 g ciasta francuskiego
200 g cukinii
200 g mix serów (ja użyłam sera mozzarella, feta i gouda)
70 g suszonych pomidorów (po odsączeniu; ½ słoiczka)
30 g słonecznika łuskanego
½ łyżeczki soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 – 20 minut, aż puści sok. Następnie wycisnąć nadmiar wody.

Do cukinii dodać posiekane suszone pomidory i pokrojone w niewielką kostkę lub starte na tarce sery. Całość dokładnie wymieszać. Można dodatkowo posolić w zależności od rodzaju dodawanych serów. Ja dodałam ser feta, który sam w sobie jest już bardzo słony, więc pominęłam tę czynność.

Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 9 cm. Krążki przełożyć do specjalnych sylikonowych foremek na muffinki lub bezpośrednio do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Na ciasto wyłożyć farsz i posypać każdą babeczkę ziarnami słonecznika.

Piec w 220 stopniach około 20 minut.

Krok po kroku:

1. Zetrzeć cukinię i posolić

1. Zetrzeć cukinię i posolić

2. Do cukinii dodać pozostałe składniki na farsz

2. Do cukinii dodać pozostałe składniki na farsz

3. Wyciąć kółka

3. Wyciąć kółka

4. Przygotować farsz

4. Przygotować farsz

5. Wykleić foremki ciastem i nafaszerować

5. Wykleić foremki ciastem i nafaszerować

Pobierz wersję do druku:                                           

322 Babeczki z ciasta francuskiego z cukinia i suszonymi pomidorami KuchniaWeDwoje_PL 2 322 Babeczki z ciasta francuskiego z cukinia i suszonymi pomidorami KuchniaWeDwoje_PL 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *