Bagietka czosnkowa

Bagietka czosnkowa jest chyba dostępna w każdym większym sklepie, więc można spytać po co w ogóle wykonywać ją w domu? Odpowiedź jest prosta – dla oszczędności.
Jej zrobienie jest dziecinnie proste, a smakuje tak samo jak kupna:)

142-bagietka-czosnkowa-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 3 sztuki

Składniki:

1 duża bagietka lub 3 mniejsze bagietki
50 g masła ( kostki)
3 ząbki czosnku
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Dużą bagietkę przekroić na 3 części i ponacinać od góry.

Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, szczyptą soli i ziołami prowansalskimi.

Nafaszerować bagietki i zawinąć je w folię aluminiową. Piec w piekarniki przez
10 minut w 200 stopniach (na 2 minuty przed końcem można rozwinąć folię i zarumienić bagietki od góry).

Krok po kroku:

1. Przygotować bagietki

1. Przygotować bagietki

2. Przygotować masło czosnkowe

2. Przygotować masło czosnkowe

3. Przełożyć masło pomiędzy otworzy w bagietce

3. Przełożyć masło pomiędzy otworzy w bagietce

4. Podgrzać w folii

4. Podgrzać w folii

Pobierz wersję do druku:

142-bagietka-czosnkowa-kuchniawedwoje-pl-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *