Bakłażan faszerowany pomidorami

Bakłażan faszerowany pomidorami to pomysł z mojej ulubionej książki kulinarnej. Takie faszerowane bakłażany świetnie smakują w połączeniu z ryżem, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do mięs.

178-baklazan-faszerowany-pomidorami-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 4 sztuki

Składniki:

2 małe bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 pomidorków koktajlowych
100 g sera mozzarella z kulce
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (100 g)
1 łyżeczka oregano
łyżek oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ (pozostawiając ścianki grubości około 2 cm). Wydrążony miąższ posolić i odstawić na około 1 godzinę.

Posiekaną w kostkę cebulę, zmiażdzony czosnek i koncentrat pomidorowy dusić pod przykryciem. Następnie miąższ z bakłażana wypłukać z soli, pokroić w kostkę, dodać do sosu i dusić razem z resztą składników.

Wydrążone bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym folią aluminiową i skropić oliwą. Napełnić nadzieniem pomidorowym, a na wierzch ułożyć połówki pomidorków i kawałki sera mozzarella. Całość posypać oregano, solą i pieprzem.

Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Wydrążyć miąższ

1. Wydrążyć miąższ

2. Dusić koncentrat z czosnkiem i cebulą

2. Dusić koncentrat z czosnkiem i cebulą

3. Miąższ z bakłażana posolić, odstawić, osuszyć i pokroić

3. Miąższ z bakłażana posolić, odstawić, osuszyć i pokroić

4. Dodać miąższ do pomidorowego nadzienia

4. Dodać miąższ do pomidorowego nadzienia

5. Skropić bakłażany oliwą

5. Skropić bakłażany oliwą

6. Nafaszerować bakłażany nadzieniem pomidorowym

6. Nafaszerować bakłażany nadzieniem pomidorowym

7. Ułożyć pomidorki i ser oraz posypać przyprawami

7. Ułożyć pomidorki i ser oraz posypać przyprawami

Pobierz wersję do druku:

178-baklazan-faszerowany-pomidorami-kuchniawedwoje-pl-2

178-baklazan-faszerowany-pomidorami-kuchniawedwoje-pl-1

178-baklazan-faszerowany-pomidorami-kuchniawedwoje-pl-4

178-baklazan-faszerowany-pomidorami-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *