Bananowiec

Bananowiec – czekoladowy biszkopt, banany, galaretka i bita śmietana.
Ciasto po raz pierwszy jadłam u mojej koleżanki Asi i oczywiście nie byłaby sobą gdybym nie poprosiła o przepis:) To ciasto jest jednym z moich ulubionych. Jest sycące i słodkie, ale nie zawiera ciężkich mas.

bananowiec

  Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 6 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 16 dużych kawałków

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej (tortowej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
100 g cukru (½ szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Bita śmietana:
660 g śmietany 30 %
1- 2 usztywniacze do śmietany
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
4 duże, proste, dojrzałe banany (około 1 kg)
3 galaretki
sok z cytryny
50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
dżem morelowy lub brzoskwiniowy

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 1,2 l gorącej wody i wystudzić (musi mieć postać kisielu).

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać cukier, następnie po jednym żółtku. Wsiać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ciągle mieszając na wolnych obrotach.

Ciasto przelać na formę (20 cm x 30 cm) posmarowaną łyżką oleju i wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić.

Gdy biszkopt będzie już zimny, a galaretka lekko stężeje należy przygotować banany. Banany obrać, pokroić wzdłuż na pół i sowicie skropić cytryną (należy zrobić to bardzo dokładnie z każdej strony, aby banany nie ściemniały).

Biszkopt posmarować dżemem, następnie ułożyć banany i wylać galaretkę. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na 2 – 3 h, aby galaretka stężała.

Bita śmietana:

Zimną śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez około 3 minuty na dużych obrotach. Następnie dodać po łyżce wymieszanego cukru pudru z usztywniaczem i ubijać na puszystą śnieżną masę.

Śmietanę wyłożyć na galaretkę, wyrównać i posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce i szybko zjeść:)

Krok po kroku:

1. Rozpuścić galaretkę

2. Ubić białka

3. Dodać cukier

4. Dodać żółtka

5. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia

6. Przelać biszkopt do formy

7. Biszkopt wystudzić

8. Biszkopt posmarować dżemem

9. Banany obrać, pokropić i polać cytryną

10. Ułożyć banany na cieście

11. Na banany przelać galaretkę i odstawić do lodówki

12. Zrobić bitą śmietanę

13. Śmietanę wyłożyć na zastygniętą galaretkę

14. Zastygnięte ciasto posypać czekoladą

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz