Barszcz czerwony na occie

Prosty przepis na barszcz czerwony zakwaszany octem. Idealny do uszek, pierogów, krokietów i pasztecików. Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak.

Barszcz czerwony

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 1,5 – 2 l

Składniki:

6 buraków
2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
mały por (150 g)
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 litry bulionu drobiowego
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, pora) obrać i pokroić.  Wymienione wcześniej składniki gotować przez 15 minut na bulionie razem z liściem laurowym i zielem angielskim.

Buraki obrać i pokroić w kostkę.

Do bulionu dodać buraki i natychmiast zakwasić całość octem, aby nie stracił koloru. Całość doprawić do smaku i gotować aż buraki zmiękną (około 1 godzinę).

Pod koniec gotowania można dodać posiekaną natkę pietruszki.

Zobacz również przepis na „Uszka z grzybami” :

Uszka z grzybami

Krok po kroku:

1. Przygotować warzywa

2. Ugotować warzywa na bulionie

3. Pokroić buraki

4. Dodać buraki i zakwasić całość octem

5. Dodać natkę pietruszki

 

Pobierz wersję do druku:

barszcz czerwonybarszcz czerwony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *