Batony owsiane z masłem orzechowym

Batony owsiane z masłem orzechowym są alternatywą dla sklepowych batonów musli. Są doskonałą przekąską na drugie śniadanie i po wysiłku fizycznym.

batony owsiane

  Czas wykonania: 20 min (+3 h chłodzenia)
  Ilość porcji: 654 g = 16 sztuk (100g = 460 kcal)

Składniki:

280 g domowego masła orzechowego niesłodzonego (Przepis)
1/3 szklanki miodu (7 łyżek)
1 1/3 szklanki płatków owsianych (140 g)
40 g migdałów
40 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Orzechy posiekać na małe kawałeczki. Naczynie, w którym masa będzie się chłodzić (u mnie naczynie żaroodporne) lekko wysmarować tłuszczem (oliwą, masłem lub olejem kokosowym).

Masło orzechowe podgrzać w garnku (na najmniejszym ogniu, ponieważ lubi się szybko przypalić), dodać miód i wymieszać.

Dodać płatki owsiane i orzechy. Ponownie wszystko dokładnie przemieszać.  Przełożyć masę do naczynia i mocno ugnieść, aby batony nie kruszyły się przy krojeniu. Wstawić do lodówki na 3 h, aby masa stwardniała.

Krok po kroku:

1. Posiekać orzechy i wysmarować formę

1. Posiekać orzechy i wysmarować formę

2. Podgrzać masło orzechowe

2. Podgrzać masło orzechowe

3. Dodać miód i wymieszać

3. Dodać miód i wymieszać

4. Dodać płatki owsiane i orzechy - wszystko wymieszać

4. Dodać płatki owsiane i orzechy – wszystko wymieszać

5. Przełożyć masę do formy i ubić ręką

Pobierz wersję do druku:                                           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *