Batony owsiane z żurawiną

Jak na razie najlepsze owsiane batony jakie jedliśmy! Są przepyszne:)
Robię je praktycznie co tydzień. Są idealne na drugie śniadanie.
Zdrowe, słodkie i sycącą – najlepsze 🙂

baton
  Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 1-2 h studzenia)
  Ilość porcji: 10 – 12 sztuk (1 szt. 170 kcal)

Składniki:

200 ml mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
120 g płatków owsianych górskich
45 g wiórków kokosowych
50 g żurawiny suszonej
20 g słonecznika łuskanego
20 g pestek dyni
20 g sezamu

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać w garnku.

W wysokim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, dodać mleko i wymieszać.

Masę przełożyć do sylikonowej formy (metalową należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia) – wymiary formy: 22 cm x 9 cm. Masę mocno ugnieść, aby batony nie kruszyły się przy krojeniu.

Piec w temperaturze 130 stopni przez 1 godzinę 15 minut. Odstawić do ostygnięcia i pokroić w mniejsze kawałki.

Krok po kroku:

1. Podgrzać mleko

2. Wymieszać wszystkie składniki

3. Przełożyć masę do foremki

4. Upiec i wystudzić

5. Pokroić na mniejsze kawałki

Pobierz wersję do druku:                                           

PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Batony owsiane z żurawiną | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.