Blok czekoladowy z orzechami

Mój pierwszy blok czekoladowy jaki zrobiłam i jadłam 🙂 Wyszedł naprawdę super 🙂 Uwielbiam czekoladę z całymi orzechami, a więc nie mogła się oprzeć i musiałam dodać mnóstwo różnego rodzaju orzechów.

blok czekoladowy

  Czas wykonania: 30 min (+ minimum 3 h czas oczekiwania)
  Ilość porcji: 16 – 20 plasterków (forma 22 cm x 9 cm)

Składniki:

250 g mleka w proszku (1 ½ szklanki)
125 g masła 82% (½ kostki)
150 g cukru (0,7 szklanki)
4 łyżki kakao (35 g)
100 ml mleka
150 g herbatników
200 g orzechów (40 g pistacji, 70 g włoskich, 50 g laskowych, 40 g migdałów)

Przygotowanie:

W garnku rozpuścić masło. Następnie dodać cukier i kakao. Mieszać do czasu rozpuszczenia się wszystkich składników.

Zmielić 100 g herbatników na piach, a 50 g rozkruszyć na kawałki za pomocą wałka.

Do miski przesypać połowę wszystkich herbatników. Następnie wlać letnią masę czekoladową. Dodać mleko i mleko w proszku. Wszystko razem wymieszać. Dodać orzechy i resztę herbatników. Całość dokładnie połączyć ze sobą.

Następnie przełożyć masę do formy (forma 22 cm x 9 cm) i wilgotną dłonią dokładnie ubić, tak aby nie było cały blok był zwarty. Górę ciasta wyrównać (np. drugą formą).

Polecam użycie sylikonowej formy, jeśli nie macie takiej, zwykłą formę należy wyłożyć papierem do pieczenia co zapobiegnie przyklejeniu się ciasta do boków.

Tak przygotowany blok ostawić do lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc).

Przed podaniem blok czekoladowy pokroić w plastry lub kostkę. Przechowywać w lodówce.

Krok po kroku:

1. Rozpuścić masło

2. Wsypać i rozpuścić cukier

3. Dodać kakao i dokładnie wymieszać

4. Pokruszyć herbatniki

5. Do herbatników dodać masę czekoladową i mleko w proszku

6. Wymieszać i połączyć z mlekiem

7. Dodać orzechy i połączyć dokładnie

8. Dodać resztę herbatników

9. Dokładnie docisnąć masę do formy

10 Wyrównać blok i schłodzić

11. Pokroić na plasterki

Pobierz wersję do druku:

blok czekoladowy

blok czekoladowyblok czekoladowy

Dodaj komentarz