Bułeczki otrębowe

Pszenne bułeczki z dużą ilością otrębów.

144-buleczki-otrebowe-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 7 – 8 sztuk

Składniki:
300 g mąki pszennej
50 g otrębów pszenne lub żytnie
2 łyżki oleju roślinnego
200 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wymieszać drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia.

Do dużej miski wsypać resztę mąki, otręby, sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulkę, przełożyć do miski, nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swą objętość (na około 1 godzinę).

Gdy ciasto wyrośnie, należy uformować bułeczki, wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne kilka minut do podrośnięcia (około 20 minut).

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Krok po kroku:

1. Zrobić zaczyn

1. Zrobić zaczyn

2. Przelać zaczyn do reszty składników

2. Przelać zaczyn do reszty składników

3. Wyrobić ciasto

3. Wyrobić ciasto

4. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia

4. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia

5. Uformować bułeczki

5. Uformować bułeczki

6. Odstawić bułeczki do wyrośnięcia

6. Odstawić bułeczki do wyrośnięcia

Pobierz wersję do druku:

144-buleczki-otrebowe-kuchniawedwoje-pl-2

Dodaj komentarz