Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką

Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką to moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa – lekko słodkawe małe bułeczki z dużą ilością czarnuszki. Nie ma jak świeże, cieplutkie pieczywo z samego rana. 

107 Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką[KuchniaWeDwoje.pl] 2

  Czas wykonania: 1 h 40 min
  Ilość porcji:
11 sztuk

Składniki:

5 szklanki mąki pszennej
100 g drożdży
1 białko
3 łyżki oliwy
1 ½ łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 ½ szklanki ciepłej wody

1 żółtko
czarnuszka

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut.

Mąkę połączyć z solą, białkiem i oliwą. Dodać drożdże i wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto (wyrabiać około 15 minut). Następnie odstawić ciasto na 15 minut, przykrywając naczynie ścierką.

Po tym czasie uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na papier do pieczenia i włożyć do nienagrzanego piekarnika na kolejne 15 minut, przy włączonym świetle.

Gdy bułeczki podrosną posmarować je roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarenkami czarnuszki.

Piec przez 20 minut w 200 stopniach.

Krok po kroku:

1. Zrobić zaczyn

1. Zrobić zaczyn

2. Wymieszać wszystkie składniki

2. Wymieszać wszystkie składniki

3. Wyrobić ciasto

3. Wyrobić ciasto

4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia

4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia

5. Uformować bułeczki

5. Uformować bułeczki

6. Bułki posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką

6. Bułki posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką

Pobierz wersję do druku:

107 Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką[KuchniaWeDwoje.pl]

107 Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką[KuchniaWeDwoje.pl] 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *