Buraczki z papryką

Po ostatnie wizycie u teściów dostaliśmy sporą ilość buraków, więc postanowiliśmy zrobić z nich buraczki z papryką. Jest to sałatka na zimno do obiadu z przepisu mojej mamy. Robi się ją dość długo, ponieważ sam proces gotowania i studzenia buraków trwa około 3-4 godzin. Mam jednak nadzieję, że mimo to ktoś skorzysta z przepisu i przygotuje zapasy na zimę.

328 Buraczki z papryka KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 4 – 5 h
  Ilość porcji: 26 słoików po 300 ml

Składniki:

6 kg buraków
11 sztuk papryki
7 sztuk cebuli

Zalewa:
½ l wody
½ l octu 10 %
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Przygotowanie:

Buraki ugotować (czas gotowania to 1,5 – 2 h), wystudzić i obrać.

Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zagotować, od czasu do czasu mieszając.

Paprykę oraz cebulę zetrzeć na tarle na grubych oczkach lub pokroić w niewielką kostkę. Warzywa gotować w zalewie przez 15 minut.

Buraczki zetrzeć na tarle na grubych oczkach. Dodać do gotujących się warzyw i gotować jeszcze przez 30 minut.

Gorącą sałatkę przełożyć do umytych słoików. Osuszyć zakrętki i szczelnie zamknąć słoiki. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
W razie potrzeby pasteryzować.

Krok po kroku:

1. Ugotować buraki

1. Ugotować buraki

2. Przygotować zalewę

2. Przygotować zalewę

3. Obrać papryki

3. Obrać papryki

4. Paprykę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do zalewy

4. Paprykę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do zalewy

5. Wystudzone buraki obrać

5. Wystudzone buraki i obrać

6. Zetrzeć buraki i dodać do zalewy

7. Gorącą sałatkę przełożyć do słoiczków

7. Gorącą sałatkę przełożyć do słoiczków

8. Odwrócić słoiczki do góry dnem i wystudzić

8. Odwrócić słoiczki do góry dnem i wystudzić

Pobierz wersję do druku:                                           

328 Buraczki z papryka KuchniaWeDwoje_PL 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *