Cebularze

Placki cebulowe z serem i makiem – są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

cebularze

  Czas wykonania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

500 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
1 łyżeczka soli
60 g masła
700 g cebuli
3 łyżki maku
150 g sera żółtego

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i ½ szklanki ciepłego mleka. Tak otrzymany rozczyn odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Rozpuścić masło i odstawić, aby lekko przestygło.

Mąkę przesypać do wysokiej miski, dodając kolejno sól, masło, mleko i jajko. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 – 2 godziny).

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy ostygnie dodać mak, starty ser żółty i całość wymieszać.

Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować, tworząc  placek o średnicy 15 – 20 centymetrów.

Tak uformowane placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. A na nie wyłożyć farsz cebulowy i odstawić na kolejne 10 minut.

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (do czasu zarumienienia).

Krok po kroku:

1. Rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia

2. Do mąki dodać jajko, masło, mleko i sól

3. Dodać rozczyn

4. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia

5. Zeszklić cebulę

6. Podzielić ciasto na 12 części i rozwałkować placuszki

7. Wymieszać cebulę z makiem i serem

8. Wyłożyć masę na ciasto i upiec w piekarniku

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.