Chleb pszenny

Jest to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Chleb w jej wykonaniu zawsze smakuje wszystkim znajomym. Postanowiłam spróbować swoich sił i stwierdzam, że wykonanie go jest naprawdę proste i przyjemne. Oczywiście chlebek wyszedł znakomity i jak widać na zdjęciu nie mogłam sobie odpuścić, by zjeść jeszcze ciepłą piętkę z masłem.

051 Chleb pszenny[KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 4 h 30 min (w tym 3 h 30 min oczekiwania)
  Ilość porcji: bochen (forma 22 x 27 cm)

Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
25 g świeżych drożdży
500 ml letniej wody (2 szklanki)
200 g kefiru
2 białka
1 łyżka soli
50 g margaryny (nie jest konieczna)

Dodatkowo:
łyżeczka do posmarowania formy
czarnuszka

Przygotowanie:

Zaczyn:
Do dużego (8-10 l) garnka wsypać szklankę mąki pszennej i szklankę mąki żytniej, dodać pokruszone drożdże i wlać szklankę ciepłej wody – wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Garnek przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Potem wsypać resztę mąki, wlać kefir (o temperaturze pokojowej), dodać letnią margarynę, białka, sól i wlać wodę (w razie potrzeby można dolać więcej wody – ciasto im rzadsze tym lepiej będzie się wyrabiało).

Ciasto należy wyrabiać ręką przez 15 – 20 minut i znowu odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę 30 minut.

Przełożyć na blachę (forma 22 x 27 cm– może być większa) posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Chleb posypać czarnuszką i piec 1 godzinę w 200 stopniach.

Krok po kroku:

1. Zrobić zaczyn na chleb

1. Zrobić zaczyn na chleb

2. Do zaczynu dodać resztę produktów

2. Do zaczynu dodać resztę produktów

3. Wyrobić ciasto na chleb

3. Wyrobić ciasto na chleb

4. Poczekać, aż ciasto urośnie

4. Poczekać, aż ciasto urośnie

5. Przełożyć na blachę i piec przez godzinę

5. Przełożyć na blachę i piec przez godzinę

Pobierz wersję do druku:

051 Chleb pszenny[KuchniaWeDwoje.pl] 2051 Chleb pszenny[KuchniaWeDwoje.pl] 3

PRZEPIS W KATEGORII .

Dodaj komentarz