Chleb żytni razowy

Postanowiłam, że zdecydowanie częściej muszę piec chleb. W końcu co swój wypiek to swój – dużo zdrowszy, niż ten ze sklepu.
Przepis na chleb żytni razowy znalazłam na opakowaniu mąki. Opis przygotowania pieczywa był co prawda w oparci o taki sprzęt jak Thermomix, którego nie mam. Ale mimo to postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona. Ciasto na chleb robi się bardzo szybko. Dodatkowo ciasto bardzo ładnie i szybko wyrosło przed pieczeniem, jak i w trakcie. W smaku chleb jest bardzo puszysty i smaczny, ale nie suchy.

chleb

  Czas wykonania: 2 h 20 min
  Ilość porcji: 1 bochenek (15 – 20 kromek)

Składniki:

450 g mąki żytniej razowej
220 g mąki żytniej
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
450 g wody

Przygotowanie:

W letniej wodzie rozmieszać drożdże i cukier.

Mąkę (oba rodzaje) przesiać przez sitko do miski. Dodać olej, sól oraz rozpuszczone drożdże.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera używając widełek do ucierania ciast (tych spiralek). Trwa to około 10 minut. Można wyrobić ciasto ręcznie co trwa 20 – 25 minut, jednak odradzam tę metodę ponieważ ciasto jest dość rzadkie i klei się do rąk.

Tak przygotowane ciasto na chleb przykryć czystą ścierką i podstawić do wyrośnięcia na około 40 minut do 1 godziny. Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia (forma: od 30 cm x 10 cm do 37 x 12 cm).

Piec w temperaturze 200 stopni przez 50 – 60 minut. Chleb pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok po kroku:

1. Rozpuścić drożdże

2. Przełożyć wszystkie produkty do dużej miski

3. Zmiksować ciasto mikserem

4. Odstawić do wyrośnięcia

5. Przełożyć ciasto do formy

6. Upiec ciasto

Pobierz wersję do druku:                                           

PRZEPIS W KATEGORII .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *