Chrust

Na zbliżający się tłusty czwartek mam dla Was przepis na domowy chrust – chyba jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na słodką karnawałową przekąskę.

410 Chrust KuchniaWeDwoje_pl

  Czas wykonania:  30 min
  Ilość porcji:  40 – 80 sztuk (w zależności od wielkości i grubości)

Składniki:

300 g mąki
3 żółtka
125 g śmietany 18 %
50 g (1/4 szklanki) cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo (do smażenia):

1 l oleju lub 4 kostki smalcu
1 kieliszek wódki lub whisky

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto i rozwałkować (grubość zależy od Waszych upodobań smakowych). Z ciasta wykroić romby, na ich środku zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec ciastka przez nie.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Krok po kroku:

 

Faworki, czy chrust? Jak się u Was mówi na ten przysmak? 

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *