Ciasteczka cynamonowe

Chrupiące, pachnące ciasteczka cynamonowe gotowe w kilka minut. Umilą każdy jesienno-zimowy wieczór.

  Czas wykonania: 1 h (20 min przygotowania + 3 partie po 12 minut pieczenia)
  Ilość porcji: 50 – 70 sztuk

Składniki:

300 g mąki pszennej
100 g cukru
150 g masła
1 jajko
2 łyżki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stopnicę. Dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, zimne pokrojone masło oraz jajko.  

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i wyciąć ciasteczka.
Jeżeli chcesz ciasteczka zawiesić na choince, należy przez upieczeniem zrobić dziurkę na zawieszkę za pomocą np. patyczka do szaszłyków. 

Ciasteczka przełożyć na formę wyłożoną papierem (może być to zwykły papier śniadaniowy).

Piec w 170 stopniach przez 10 – 12 minut.  

Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku/puszce.

Krok po kroku:

 

A jakie są Wasze ulubione ciasteczka na jesienno-zimowe wieczory? 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *