Ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną

Kolejny świetny przepis na owsiane ciasteczka 🙂 Składników do ich zrobienia jest dość dużo, ale za to są bardzo zdrowe – bez mąki, cukru i jajek 🙂
Będą one na pewno ulubioną przekąską wielu osób dorosłych, jak i dzieci, gdyż są bardzo słodkie.

owsiane

  Czas wykonania: 1 h 20 min
  Ilość porcji: 28 sztuk

Składniki:

1 szklanka orzechów ziemnych (250 g w łupince)
1 ½ szklanki płatków owsianych (200 g)
2/3 szklanki kokosu (60 g)
2/3 szklanki żurawiny (100 g)
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki słonecznika łuskanego
6 łyżek sezamu
3 łyżki oliwy lub oleju (u mnie olej lniany)
3 łyżki miodu
3 łyżki jogurtu greckiego
2 niewielkie banany (300 g)

Przygotowanie:

Fistaszki obrać. Obrane orzechy i 1 szklankę płatków owsianych zmielić.

W wysokim naczyniu wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać olej, miód, jogurt i banany (najlepiej banany rozgnieść wcześniej na papkę). Wszystko dokładnie wymieszać tworząc zwartą masę.

Uformować ciasteczka – im ciasteczka cieńsze tym będą bardziej chrupkie (ja uformowałam ciasteczka o 5 cm średnicy i 1 cm grubości – nam takie najbardziej smakują).

Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach przez 25 minut.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Krok po kroku:

1. Obrać orzechy

2. Zmielić orzechy

3. Zmielić płatki owsiane

4. Wymieszać suche składniki i dodać mokre

5. Dodać banana i wymieszać

6. Uformować ciasteczka

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz