Ciastko z jabłkiem na ciepło w wersji fit

Uwielbiam ciastko z jabłkiem z McDonald, jednak jest ono niesamowicie kaloryczne, dlatego postanowiłam, że zrobię je w domu w nieco lżejszej wersji z piekarnika. Mi bardzo posmakowało, mam nadzieje, że Wam też.

006 Ciastko z jabłkiem na ciepło w wersji fit [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas trwania: 30 min
  Ilość porcji: 4 sztuki

Składniki:

gotowe ciasto francuskie w rulonie
1 duże jabłko
3 łyżeczki cynamon
4 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Obierać jabłko i pokroić w małą kostkę, następnie wymieszać z cynamonem
i miodem.

Ciasto francuskie pokroić na 4 części. Na każdą połówkę wyłożyć ¼ jabłek
i przykryć drugą połową sklejając widelcem boki. Każde ciastko można dodatkowo naciąć delikatnie u góry.

Piec na papierze do pieczenia, zgodnie z opisem na opakowaniu ciasta francuskiego (około 15 – 20 minut w 180 – 200 stopniach).

Krok po kroku:

1. Pokrić ciastka i wymieszać z cynamonem i miodem

1. Pokroić jabłka, wymieszać z cynamonem i miodem

2. Ciasto przekroić i wyłożyć farsz

2. Ciasto przekroić i wyłożyć farsz

3. Złożyć każde ciastko i skleić boki

3. Złożyć każde ciastko i skleić boki

4. Naciąć ciastka

4. Naciąć ciastka

Pobierz wersję do druku:

006 Ciastko z jabłkiem na ciepło w wersji fit [KuchniaWeDwoje.pl] 2