Ciasto bananowe z ananasem

Ciasto to jest bardzo szybkie, proste i tanie.
Na blacie leżał mi dwa dojrzałe banany, a w lodówce otwarta puszka z ananasami, więc postanowiłam że coś z tego upiekę 🙂 Zamiast ananasa można dodać jabłko, gruszki, pomarańcza lub cokolwiek innego co akurat macie w domu i lubicie.

143-ciasto-bananowe-z-ananasem-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 9 kawałków (forma 9 cm x 28 cm)

Składniki:
2 duże dojrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
100 g cukru
225 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
6 plastrów ananasa z puszki

Przygotowanie:

W wysokim naczyniu zmiksować banany z olejem, cukrem i jajkami.

Do drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką – przełożyć zmiksowane wcześniej składniki. Dodać pokrojone ananasy (można zostawić kilka kawałków do dekoracji) i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość łyżką.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma 9 cm x 28 cm), na wierzch włożyć pozostałe kawałki ananasa. Piec 20 – 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Krok po kroku:

1. Zmiksować mokre produkty

1. Zmiksować mokre produkty

2. Wymieszać suche produkty

2. Wymieszać suche produkty

3. Połączyć wymieszane wcześniej składniki

3. Połączyć wymieszane wcześniej składniki

4. Dodać pokrojone ananasy i delikatnie wymieszać

4. Dodać pokrojone ananasy i delikatnie wymieszać

5. Przełożyć ciasto do formy i udekorować kawałkami ananasa

5. Przełożyć ciasto do formy i udekorować kawałkami ananasa

Pobierz wersję do druku:

143-ciasto-bananowe-z-ananasem-kuchniawedwoje-pl-2

Dodaj komentarz