Ciasto Ferrero Rocher

Ciasto Ferrero Rocher – czyli czekoladowe ciasto z dużą ilością orzechów oraz masą czekoladowo orzechową! Ciasto jest dość drogie w przygotowaniu, ale smakuje obłędnie!

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica 23 cm)

Składniki:

Ciasto:
100 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
80 g orzechów laskowych
7 jajek
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru (160 g)

Masa:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany
4 łyżki Nutelli
100 g wafli orzechowych
120 g orzechów laskowych

Dekoracja:
80 g orzechów laskowych
30 g czekolady mlecznej lub deserowej
8 – 12 sztuk orzechów laskowych

Przygotowanie:

Odłożyć 8 – 12 sztuk orzechów do dekoracji, resztę (280 g) podprażyć na suchej patelni. Przesypać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i jeszcze ciepłe rolować do czasu, aż cała ciemna skórka zostanie usunięta.

Następnie orzechy zmielić na niewielkie kawałki.

Ciasto:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek wsypać cukier i jeszcze chwilę miksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka.

Do piany przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz posiekaną część orzechów. Ciasto delikatnie wymieszać i przelać do formy (tortownica 23 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec na funkcji góra-dół przez 35 – 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, wyrównać górę i przekroić na 4 równe części.

Masa:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem.

Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość za pomocą łyżki. Odłożyć do lodówki 1/3 masy, będzie ona potrzebna do dekoracji tortu.

Do pozostałej masy dodać pokruszone wafle orzechowe oraz zmielone orzechy. Całość delikatnie wymieszać.

Biszkopty przełożyć równomiernie masą. Z odłożonej masy 2 – 3 łyżki przełożyć do rękawa papierniczego, a resztą wysmarować wierzch tortu. Boki i brzegi ciasta posypać zmielonymi orzechami, a górę startą czekoladą. Na górze ciasta wykonać dowolne zdobienie i udekorować orzechami.

Krok po kroku:

 

Jakie chcecie, abym przygotowała kolejne ciasto dla Was? Może macie jakieś ulubione batony lub czekoladki? Czekam na propozycje!

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *