Ciasto Ferrero Rocher

Ciasto Ferrero Rocher – czyli czekoladowe ciasto z dużą ilością orzechów oraz masą czekoladowo orzechową! Ciasto jest dość drogie w przygotowaniu, ale smakuje obłędnie!

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica 23 cm)

Składniki:

Ciasto:
100 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
80 g orzechów laskowych
7 jajek
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru (160 g)

Masa:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany
4 łyżki Nutelli
100 g wafli orzechowych
120 g orzechów laskowych

Dekoracja:
80 g orzechów laskowych
30 g czekolady mlecznej lub deserowej
8 – 12 sztuk orzechów laskowych

Przygotowanie:

Odłożyć 8 – 12 sztuk orzechów do dekoracji, resztę (280 g) podprażyć na suchej patelni. Przesypać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i jeszcze ciepłe rolować do czasu, aż cała ciemna skórka zostanie usunięta.

Następnie orzechy zmielić na niewielkie kawałki.

Ciasto:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek wsypać cukier i jeszcze chwilę miksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka.

Do piany przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz posiekaną część orzechów. Ciasto delikatnie wymieszać i przelać do formy (tortownica 23 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec na funkcji góra-dół przez 35 – 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, wyrównać górę i przekroić na 4 równe części.

Masa:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem.

Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość za pomocą łyżki. Odłożyć do lodówki 1/3 masy, będzie ona potrzebna do dekoracji tortu.

Do pozostałej masy dodać pokruszone wafle orzechowe oraz zmielone orzechy. Całość delikatnie wymieszać.

Biszkopty przełożyć równomiernie masą. Z odłożonej masy 2 – 3 łyżki przełożyć do rękawa papierniczego, a resztą wysmarować wierzch tortu. Boki i brzegi ciasta posypać zmielonymi orzechami, a górę startą czekoladą. Na górze ciasta wykonać dowolne zdobienie i udekorować orzechami.

Krok po kroku:

 

Jakie chcecie, abym przygotowała kolejne ciasto dla Was? Może macie jakieś ulubione batony lub czekoladki? Czekam na propozycje!

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *