Ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami to banalnie proste i bardzo szybkie ciasto. Do jego wykonania potrzeba niewiele składników i tylko 45 minut.
Ciasto robiłam dwa razy, ponieważ za pierwszym razem było bardzo słodkie. Moja wersja jest z borówkami, ale Wy możecie użyć dowolnych sezonowych owoców lub pominąć ten krok.

Ciasto jogurtowe z borowkami KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 20 kawałków

Składniki:

3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru (165 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jogurtu (270 g)
4 jajka
1 szklanka oleju
250 g borówek

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta potrzebna jest szklanka o pojemności 250 ml, którą należy odmierzać wszystkie składniki.

W jednej dużej misce wymieszać suche produkty (mąkę, proszek do pieczenia i cukry), w drugiej mniejszej wymieszać mokre (jajka, jogurt, olej).

Przelać masę jogurtową do miski z suchymi składnikami i całość wymieszać łyżką.

Masę przelać na formę o wymiarach 20 x 30 cm. Na cieście ułożyć borówki i piec przez 35 minut w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Wymieszać suche produkty

1. Wymieszać suche produkty

2. Wymieszać mokre

2. Wymieszać mokre

3. Przelać jogurtową masę do mąki

3. Przelać jogurtową masę do mąki

4. Połączyć całość

4. Połączyć całość

5. Ciasto przelać na formę i posypać borówkami

5. Ciasto przelać na formę i posypać borówkami  

Pobierz wersję do druku:

Ciasto jogurtowe z borowkami KuchniaWeDwoje_PL 2

Ciasto jogurtowe z borowkami KuchniaWeDwoje_PL 3

3 Comments on “Ciasto jogurtowe z borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *