Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia

Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia to pyszny, słodki deser inspirowany znanymi batonami Kinder Bueno.  Ciasto składa się z 4 warstw herbatników oraz dużej ilości kremu czekoladowego i orzechowego. Ciasto jest dość drogie, ale warto je zrobić!

  Czas wykonania: 1 h 30 min (+ minimum 3 h chłodzenia)
  Ilość porcji: 15 kawałków (forma 20 cm x 30 cm)

Składniki:

45 herbatniki ciemne
45 herbatniki jasne
500 g mascarpone
750 ml śmietany kremówki
350 g kremu Nutella
2 łyżki cukru pudru
½ szklanki mleka
100 g orzechów laskowych
2 batony Kinder bueno (opcjonalnie)
4 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Jeśli Wasza blaszka nie jest w najlepszym stanie jej spód(forma 20 cm x 30 cm) można wyłożyć grubą folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Jednak jeśli nie jest to konieczne odradzam, ponieważ folia przykleja się do ciasta.

Ciemne herbatniki namoczyć w mleku i wyłożyć pierwszą warstwę na spód formy.
5 łyżek (200 g) nutelli rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na herbatniki Przykryć kolejną warstwą ciemnych herbatników namoczonych w mleku.

Przygotować masę czekoladową:

Połowę (375 ml)  śmietany kremówki ubić na sztywno. Serek mascarpone (250 g) zmiksować z 2 łyżkami nutelli. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać, najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować.

Jasne herbatniki namoczyć w mleku, ułożyć je na masę czekoladową. Ciasto przełożyć do lodówki, aby lekko stężało.

Przygotować krem orzechowy:

Orzechy podprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, wystudzić. Następnie potrzeć je w rękach tak, aby odpadła z nich skórka. Następnie zmiksować je za pomocą blendera na gęstą masę (im dłużej tym lepiej, najlepiej aby miała ona konsystencje masła orzechowego).

375 ml śmietanki 36 % ubić na sztywno (odłożyć 1 – 2 łyżki do polewy). Resztę serka mascarpone (250 g) zmiksować ze zmielonymi orzechami i 2 łyżkami cukru pudru. Do masy dodać pokrojone batoniki i ubitą śmietanę. Delikatnie połączyć całość łyżką. Masę wyłożyć na jasną warstwę herbatników.

Ciasto przykryć ostatnią jasną warstwą herbatników namoczonych w mleku. Ciasto przełożyć do lodówki.

Resztę nutelli (2 – 3 łyżki) rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 5 -10 minut, aby zgęstniała. Ciasto polać polewą czekoladową.

W rondelku rozpuścić 50 g gorzkiej czekolady z 1 łyżeczką masła. Polać ciasto po górze, tworząc wzór jak na batoniku Kinder Bueno.

Ciasto ponownie schłodzić przez minimum 3 h (najlepiej całą noc).

Krok po kroku:

 

Batonik Kinder Bueno jest jednym z ulubionych mojego męża. A jakie są Wasze ulubione słodycze?

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *