Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country to ciasto inspirowane pysznym batonem o takiej właśnie nazwie.
Niestety bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu każdy może sobie pozwolić na coś dobrego 🙂
Ciasto robi się bardzo prosto i bez pieczenia! A masy są przepyszne – słodkie i delikatne – petarda! 🙂
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, ale wątpię, że komuś się uda wytrzymać, aż tak długo bez wcześniejszego skosztowania:)
Jak Wam się podoba to ciasto? Jedliście już kiedyś?

Ciasto Kinder Country

  Czas wykonania: 1 h 20 min (+ 6 h oczekiwań)
  Ilość porcji: 16 kawałków (forma 20 cm x 20 cm)

Składniki:

Masa jasna:
300 ml śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady (2 tabliczki)
120 g pszenicy w miodzie lub Nestle Kangus (3 szklanki)

Masa ciemna:
150 ml śmietany kremówki 36%
200 g mlecznej czekolady (2 tabliczki)

Dodatkowo:
140 – 200 g herbatników (w zależności od wielkości formy)
20 g pszenicy w miodzie lub Nestle Kangus (½ szklanki do posypania)

Przygotowanie:

Masa jasna:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem.

Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać pszenicę i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić.

Formą (wymiary 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Ps. Ciasto można wykonać na trochę większej formie (25 cm x 25 cm), ale nie za dużej.

Na herbatniki wyłożyć jasną masę, a na nią kolejną warstwę herbatników. Odstawić do lodówki.

Masa ciemna:
Analogicznie jak w przypadku pierwszej masy:) Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno.
Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować.

Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać górę i całość posypać pozostałą pszenicą.
Odstawić do lodówki na 6 – 12 h (całą noc).

Krok po kroku:

1. Roztopić czekoladę

2. Ubić śmietanę

3. Do śmietany dodać mascarpone

4. Wlać rozpuszczoną czekoladę

5. Masę wymieszać z ziarnami pszenicą

6. Na formę wyłożyć herbatniki i masę

7. Wyrównać masę i wyłożyć kolejną warstwę herbatników

8. Rozpuścić czekoladę

9. Ubić śmietanę kremówkę

10. Zmiksować śmietanę z czekoladą

11. Rozsmarować ciemną masę

12. Posypać ciasto ziarnami pszenicy

Pobierz wersję do druku:                                           

295 Ciasto Kinder Country KuchniaWeDwoje.pl 2295 Ciasto Kinder Country KuchniaWeDwoje.pl 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *