Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Puszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – niesłodkie i lekkie ciasto. Pięknie prezentuje się  na talerzu.

108 Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną [KuchniaWeDwoje.pl]
  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm )

Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki oleju
4 łyżki wody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:
1 kg jabłek (u mnie Ligol)
1 galaretka cytrynowa
100 g cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
¼ szklanki wody

Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30-36%
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
3 kostki mlecznej lub gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek i na średnich obrotach miksera połączyć ze sobą. Dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Mus jabłkowy:
Jabłka obrać i pokroić w niewielką kostkę.
Gotować pod przykryciem z cukrem i wodą do czasu, aż jabłka zmiękną (około 20 minut).
Następnie wsypać galaretkę i energicznie mieszać przez 3-5 minut, aby galaretka się dobrze rozpuściła.
Mus wystudzić.

Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem.

Na wystudzony biszkopt nałożyć mus, następnie bitą śmietanę i wszystko posypać startą czekoladą.

Smacznego:)

Krok po kroku:

1. Utrzeć jajka z cukrem

1. Utrzeć jajka z cukrem

2. Do jajej przesiać mąkę

2. Do jajek przesiać mąkę

3. Dodać resztę składników

3. Dodać resztę składników

4. Upiec biszkopt

4. Upiec biszkopt

5. Poddusić kawałki jabłek

5. Poddusić kawałki jabłek

6. Wymieszać jabłka z galatetką

6. Wymieszać jabłka z galaretką

7. Ubić śmietanę

7. Ubić śmietanę

8. Posmarować biszkopt musem, bitą śmietaną i posypać czekoladą

8. Posmarować biszkopt musem, bitą śmietaną i posypać czekoladą

Pobierz wersję do druku:

108 Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną [KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.