Ciasto z musem malinowym

Ciasto z musem malinowym to sezonowy wypiek, który na pewno co roku będzie gościł u nas w domu.

ps. Przepis nie wymaga pieczenia.

  Czas wykonania: 2 h (+ 8-12 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 16 kawałków (forma 21 cm x 21 cm)

Składniki:

Spód:
150 g herbatników
75 g masła

Mus:
200 g malin
1 galaretka malinowa (75g)
350 g serka mascarpone
320 ml śmietanki kremówki 30-36%
40 g cukru pudru

Galaretka z owocami:
1 galaretka malinowa
2 garście malin

Przygotowanie ciasta z musem malinowym:

Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową w 400 ml gorącej wody (będzie ona potrzebna na końcu na wierzch ciasta). Wystudzić przez godzinę, następnie schować na następną godzinę do lodówki, aby lekko stężała.

Spód:
Rozpuścić masło. Pozostawić, aby trochę wystygło.

Zmiksować herbatniki na piach. Do herbatników dodać masło i dokładnie wymieszać.

Spód formy wysmarować masłem (jeśli jest to forma ceramiczna, tak jak w moim przypadku) lub wyłożyć folią aluminiową, jeśli używacie tradycyjnej blaszki.

Ciasteczkową kruszonkę wysypać na dno formy, wyrównać i delikatnie ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Mus:

Drugą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Lekko przestudzić.

Serek maskarpone zmiksować z cukrem pudrem.

Maliny zmiksować (jeśli chcesz, aby mus był gładki należy zmiksowane maliny przecisnąć przez sitko, ja tę czynność pominęłam). Do malin dodać rozpuszczoną galaretkę i ponownie zmiksować.

Masę malinową dodać do serka mascarpone i dokładnie połączyć za pomocą miksera.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy malinowej. Delikatnie połączyć całość za pomocą łyżki.

Mus przelać do formy i równo rozsmarować. Na wierzch ułożyć maliny i schłodzić.

Gdy galaretka lekko stężeje (ale nadal pozostanie wodnista) należy przelać ją na nasze ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 8 – 12 godzin (pozostawić na noc).

Krok po kroku:

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *