Ciasto z truskawkami i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką to moje ulubione ciasto wakacyjne 🙂 Co roku gdy na naszej działce pojawią się truskawki to na stole obowiązkowo musi pojawić się ciasto z truskawkami i galaretką 🙂 A więc na rozpoczęcie tegorocznego lata nie mogło go zabraknąć! Ciasto jest lekko kwaskowe, z dużą ilością truskawek – nasze ulubione ciasto z truskawkami:)

ciasto z truskawkami i galaretką

  Czas wykonania: 3 h (+3 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 15 – 18 kawałków (forma 37 cm x 24 cm)

Składniki:

Biszkopt:
10 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany

Dodatkowo:
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać cukier i żółtka. Całość jeszcze chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką (ważne, aby mieszać ciasto w jedną stronę).
Na spód formy do pieczenia wyłożyć papier (forma 37 cm x 24 cm) i wylać ciasto. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopnie (do tzn. suchego patyczka). Ciasto wystudzić.

W tym czasie możemy rozpuścić już obie galaretki w 800 ml wody i odstawić do ostygnięcia (w temperaturze pokojowej powinno to zając około 3 – 4, a więc mamy teraz trochę czasu dla siebie).

Gdy biszkopt będzie już zimny najlepiej nasączyć go przegotowaną wodą. Ja mój biszkopt odrobinę musiałam wyrównać, ponieważ nie był zbyt równy.

Następnie myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy truskawki na dowolne kawałki.

Bita śmietana:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem.

Na ciasto wykładamy i wyrównujemy bitą śmietanę (tak, aby boki formy były dokładnie przykryte i galaretka nie zalała biszkoptu); następnie układamy kawałki truskawek i całość delikatnie zalewamy galaretką.
Teraz ciasto wystarczy wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała i gotowe.
Życzę smacznego!

Krok po kroku:

1. Oddzielić żółtka od białek

1. Oddzielić żółtka od białek

2. Ubić białka ze szczyptą soli i wsypać cukier

2. Ubić białka ze szczyptą soli i wsypać cukier

3. Dodać żółtka

3. Dodać żółtka

4. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać

5. Ciasto przelać do formy i upiec

6. Rozpuścić galaretkę

6. Rozpuścić galaretkę

7. Biszkopt nasączyć

7. Biszkopt nasączyć

8. Pokroić truskawki

8. Pokroić truskawki

9. Ubić śmietanę

9. Ubić śmietanę

10. Na biszkopt wyłożyć bitą śmietanę

10. Na biszkopt wyłożyć bitą śmietanę

11. Następnie ułożyć truskawki

11. Następnie ułożyć truskawki

12. Całość zalać galaretką

12. Całość zalać galaretką

Pobierz wersję do druku:                                           

2 Comments on “Ciasto z truskawkami i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *