Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu.

335 Ciasto ze sliwkami i beza KuchniaWeDwoje_PL

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 20 kawałków

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
1 kostka margaryny (250 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Beza:
4 białka
½ szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
400 g śliwek
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na minimum 30 minut. Resztę ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (20 cm x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia.

Śliwki dokładnie umyć, wypestkować i obtoczyć każdą połówkę w mące ziemniaczanej.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i miksować do czasu utworzenia gęstej białej masy.

Wymieszać delikatnie owoce w bezie. Całość wyłożyć na ciasto, tak aby owoce były równomiernie rozłożone.

Na bezę z owocami zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażalnika.

Piec w 180 stopniach przez 50 minut (35 minut na obiegu góra-dół i kolejne 15 minut tylko na dół). Upieczone ciasto przestudzić.

Krok po kroku:

1. Zagnieść składniki na ciasto

1. Zagnieść składniki na ciasto

2. Zamrozić kawałek ciasta

2. Zamrozić kawałek ciasta

3. Rozwałkować resztę ciasta

3. Rozwałkować resztę ciasta

4. Przełożyć ciasto do formy

4. Przełożyć ciasto do formy

5. Przygotować śliwki

5. Przygotować śliwki

6. Ubić bezę

6. Ubić bezę

7. Śliwki wymieszać z bezą

7. Śliwki wymieszać z bezą

8. Przelać bezę na ciasto

8. Przelać bezę na ciasto

9. Zetrzeć ciasto z zamrażalnika na bezę

10. Upiec ciasto

10. Upiec ciasto

Pobierz wersję do druku:                                           

335 Ciasto ze sliwkami i beza KuchniaWeDwoje_PL 2335 Ciasto ze sliwkami i beza KuchniaWeDwoje_PL 3335 Ciasto ze sliwkami i beza KuchniaWeDwoje_PL 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *