Cukinia faszerowana kuskusem i serem pleśniowym

Cukinia faszerowana  to bardzo szybki, prosty i smaczny wiosenny wegetariański obiad lub dodatek do mięsa. Nie sądziłam, że z niczego wyjdzie coś tak pysznego 🙂
Polecam serdecznie! A jeśli podoba Ci się ten przepis i chcesz więcej takich dań będę wdzięczna jeśli podzielisz się swą opinią w komentarzu 🙂

297 Cukinia faszerowana kuskusem i serem plesniowym KuchniaWeDwoje.pl 2

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 2

Składniki:

1 duża cukinia
2 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
50 g kaszy kuskus (1/4 szklanki)
100 g sera pleśniowego
15 g orzechów włoskich lub laskowych
zioła, sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ (pozostawiając ścianki grubości około 2 cm).

Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Miąższ z cukinii i pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Smażyć do czasu, aż woda wyparuje, cały czas mieszając. Dodać przecier pomidorowy i doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Całość wymieszać z kuskusem.

Wydrążoną cukinię posolić nafaszerować i posypać kawałkami orzechów i serem pleśniowym. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Wydrążyć cukinie

2. Przygotować kuskus

3. Podsmażyć pomidory i cukinię

4. Dodać przecier i przyprawy

5. Wymieszać z kuskusem

6. Nafaszerować cukinię i posypać orzechami oraz serem pleśniowym

Pobierz wersję do druku:                                           

PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Cukinia faszerowana kuskusem i serem pleśniowym | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz