Cukinia w zalewie musztardowej

Cukinia w zalewie musztardowej jest kolejną propozycją na domowe przetwory z cukinii.

 Czas wykonania: 1 h

 Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l

Składniki:
2,7 kg cukinii (1,9 kg po obraniu)
1 marchewka
1 łyżka ziela angielskiego
12 szt. liścia laurowego
1 łyżka pieprzu ziarnistego

Zalewa:
1 litr wody
3 łyżki musztardy
1 szklanka octu 10%
3 łyżki soli
460 g (2 szklanki) cukru

Przygotowanie cukinii w zalewie musztardowej:

Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić w słupki nieco krótsze od wysokości słoika.

Na dno słoika wrzucić kilka plasterków wcześniej obranej i pokrojonej marchewki. Kolejno ułożyć ciasno słupki cukinii. Na górę warzyw położyć liście laurowe i po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.

Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej resztę składników. Zalej cukinie zalewą i zakręć szczelnie słoiki.

Pasteryzować słoje 7 minut od momentu zagotowania.

Krok po kroku przepis na cukinie w zalewie musztardowej:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *