Czoko dżem ze śliwek i jabłek

Dzisiaj kolejny przepis na wykorzystanie pozostałych śliwek po produkcji soku.

 Czas wykonania: 2-3 h
 Ilość porcji: 3 słoiki 330 ml i 2 słoiki 240 ml

Składniki:
1,1 kg śliw pozostałych z produkcji soku
1,1 kg (9 sztuk) jabłek
1 szklanka (230 g) cukru
4 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie dżemu ze śliwek, jabłek i kakao:

Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu.

W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka.

Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko.

Śliwy ponownie zagotować, dodać przetarte jabłka i gotować przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania dodać 1 szklankę cukru oraz kakao i całość dokładnie wymieszać.

Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni).

Gorący dżem przełożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić.

Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody.

Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej.

Krok po kroku przepis na czoko dżem ze śliwek i jabłek:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *