Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe – idealnie gładkie, zdrowe i tanie.
Aby je zrobić potrzebujesz jedynie 2 składników: orzechów i odrobinę cukru lub miodu. Sprawdź jakie to proste!

masło orzechowe  Czas wykonania: 40 min – 1 h
  Ilość porcji: 300 g

Składniki:

300 g obranych orzechów arachidowych (około 450 g fistaszków)
1 (lub więcej) łyżeczka miodu 

Przygotowanie:

Orzeszki obrać i rozgrzać w piekarniku przez około 10 minut w 160 stopniach (ważne, aby orzeszki nie zbrązowiały, ponieważ staną się gorzkie).

Następnie wystarczy zblenderować je na jednolity krem. Całkowity czas miksowania to 15 – 20 minut, więc należy robić przerwy ponieważ blender się szybko nagrzewa zwłaszcza gdy orzeszki są jeszcze ciepłe.

Pod koniec miksowania można dodać cukier lub miód. Ja dałam cukier kryształ i niestety jest wyczuwalny w masie, dlatego lepszym pomysłem jest dodanie miodu lub cukru pudru.

Krok po kroku:

1. Podprażyć orzechy

2. Zblenderować orzechy

3. Dodać cukier lub miód

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.