Domowy smalec

Domowy smalec ze skraweczkami najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Kto nigdy nie próbował musi spróbować tego wyrobu nazywanego przez znawców tematu „dżemem ze świni”.

  • 464 Domowy smalec z cebulką KuchniaWeDwoje_pl

Czas wykonania: 1 h (+12 h oczekiwania)
 Ilość porcji: około 750 g

Składniki:

400 g podgardla
400 g słoniny
1 cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku

Dodatkowo:
100 g cebulki prażonej

Przygotowanie domowego smalcu:

Słoninę i podgardle (w tej kolejności) zmielić maszynką do mięsa lub pokroić w drobną kostkę. Przygotować wysoką patelnię lub garnek (najlepiej z grubym dnem). Roztopić słoninę i do rozgrzanego tłuszczu dodać zmielone podgardle. Całość mieszać od czasu do czasu.

Po około 30 minutach dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz doprawić całość 1 łyżeczką soli i majeranku.

Całość smażyć jeszcze przez kolejne 30 minut celem uzyskania chrupiących skwarek.

Pod koniec wyciągnąć rozpadającą się cebulę i posiekać ją w kostkę, która posłuży jako dodatkowy składnik jednej z 3 miseczek smalczyku. Do drugiej miseczki wsypać prażoną cebulkę, a trzecią pozostawić pustą.

Przelać rozgrzany smalczyk do miseczek (około 3 x 250 ml). Miski pozostawić na blacie przez kilka godzin do ostygnięcia, a później przełożyć na całą noc do lodówki.

Smalczyk podawać na świeżo pieczonym chlebie z ogórkami kiszonymi. Mi najbardziej smakuje ten z prażoną cebulką 😊

Przepis krok po kroku:

Tutaj znajdziecie najlepszy przepis na domowy chleb
oraz kiszone ogórki:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *