Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej

Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny pomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, a w smaku przypomina nieco ananasa lub brzoskwinię z puszki.

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 4 słoiki po 600 ml

Składniki:

2,5 kg dyni
250 ml octu 10%
250 ml wody
1 kg cukru
5 sztuk goździków

Przygotowanie:

Dynię pokroić w półksiężyce, wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę o wielkości około 2 cm x 2 cm.

Do wysokiego garnka wlać 250 ml wody, 250 ml octu, dodać 5 sztuk goździków oraz kilogram cukru. Całość zagotować dzięki czemu cukier powinien się prawie w całości rozpuścić. Do gotującej się zalewy wsypać pokrojoną dynię tak aby zalewa sięgała prawie poziomu warzyw. W razie potrzeby można dolać 1 szklankę wrzącej wody.

Dynię gotować przez około 10 minut do czasu, aż dynia zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Tak ugotowane warzywo należy zawekować przekładając za pomocą chochli do słoików (takie słoiki można jeszcze ponownie pasteryzować, ale ja tego nie robiłem, bo wlewałem do słoików wrzątek). A szczelnie zakręcone słoiki należy odstawić na chwilę na pokrywkach.

Krok po kroku:

 

Jeżeli masz pomysł do czego można by wykorzystać taką dynię podziel się tym z czytelnikami bloga zostawiając komentarz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *