Dżem z cukinii z nutką pomarańczy

Kolejny już na blogu przepis na przetwory z cukinii – tym razem na słodko.


 Czas wykonania: 2 h
 Ilość porcji: 11 słoików 0,3-litrowych

Składniki:
5 kg cukinii (po obraniu 3,5 kg)
1 kg cukru (0,5 kg, jeżeli lubimy mniej słodkie konfitury)
4 galaretki pomarańczowe
aromat cytrynowy
1-5 łyżeczek kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny)

Przygotowanie dżemu z cukinii z nutką pomarańczy:

Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki. Warzywo zetrzeć na grubej tarce i dusić około 1 godziny (do rozgotowania) pod przykryciem.

Do garnka dodać 1 kg cukru, 4 galaretki i aromat cytrynowy. Po kolejnej godzinie gotowania (tym razem bez przykrycia) zrobić test smaku i dodać kwasek cytrynowy w zależności od upodobań smakowych (1-5 łyżeczek).

Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni).Gorący dżem przełożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić.

Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody.

Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej.

Krok po kroku przepis na dżem z cukinii z nutką pomarańczy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *