Flammkuchen

Flammkuchen jest to tarta na cienkim pierogowym cieście z dodatkiem boczku, cebuli oraz śmietany. Flammkuchen to typowe wiejskie danie z regiony Francji. Ta potrawa jest również znana w  Niemczech i to właśnie tam odkrył ją mój mąż.

325 Flammkuchen KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 3 porcje

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
½ łyżeczki soli

Dodatki:
200 g śmietany 12% lub 18 %
200 g boczku
3 duże cebule

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 30 minut.

Boczek pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażyć cebulę z boczkiem na patelni, do czasu, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni.

Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować bardzo cienko (ja podzieliłam sobie ciasto na 2 części). Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wysmarować całość śmietaną i wyłożyć cebulę oraz boczek.

Piec w 220 stopniach przez 12 – 15 minut (w zależności od grubości ciasta).

Krok po kroku:

1. Zagnieść ciasto

1. Zagnieść ciasto

2. Pokroić cebulę oraz boczek

2. Pokroić cebulę oraz boczek

3. Podsmażyć cebulę i boczek

3. Podsmażyć cebulę i boczek

4. Rozwałkować ciasto

4. Rozwałkować ciasto

5. Ciasto posmarować śmietaną i wyłożyć składniki

5. Ciasto posmarować śmietaną i wyłożyć składniki

Pobierz wersję do druku:                                           

325 Flammkuchen KuchniaWeDwoje_PL 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *