Galaretka drobiowa

Galaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony.
Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi tą potrawę to dlaczego jej nie robić, jest to świetna alternatywa „poniedziałkowej pomidorowej” – ja gorąco polecam w formie mini galaretek.

092 Galaretki drobiowe [KuchniaWeDwoje.pl]


  Czas wykonania: ok. 1 h 15 min + czas chłodzenia
  Ilość porcji: 12 małych foremek

Składniki:

300 g udka z kurczaka
2 marchewki
2 jajka
3 łyżki groszku konserwowego
300 ml bulionu drobiowego
1 ½ łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć od razu bulion) i obrać z kości. Następnie pokroić mięso oraz ugotowane marchewki w kostkę.

Ugotować jajka i pokroić w plasterki.

Do salaterek lub foremek na muffinki ułożyć warstwowo: plasterek jajka, groszek z marchewką i mięso.

Ciepły bulion wymieszać energicznie z żelatyną i zalać nim foremki.

Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby galaretki stężały.

 Krok po kroku:

1. Obrać ugotowanego kurczaka

1. Obrać ugotowanego kurczaka

2. Pokroić mięso i marchewkę w kostkę

2. Pokroić mięso i marchewkę w kostkę

3. Ugotować i pokroić jajka

3. Ugotować i pokroić jajka

4. Wyłożyć składniki do feremek

4. Wyłożyć składniki do foremek

5. Wymieszać bulion z żelatyną

5. Wymieszać bulion z żelatyną

6. Zalać galaretki bulionem

6. Zalać galaretki bulionem

Pobierz wersję do druku:

092 Galaretki drobiowe [KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *