Garnki CUPRUM&STEEL INDUCTION – recenzja

Tak jak murarzowi potrzebna jest kielnia, tak mnie potrzebne sa garnki. Jakość jest dla mnie bardzo ważna, dlatego zdecydowałam się przetestować te garnki. Testowane garnki są bardzo ładne (szlifowana miedz na zewnątrz, która zrobiła na mnie duże wrażenie) i funkcjonalne – można ich używać na kuchni indukcyjnej i w piekarniku. Garnki można także używać na tradycyjnej kuchni gazowej czy elektrycznej.

Największym plusem garnków dla mnie jest to że działają na indukcji i mają grube dno, które się nie odkształca. Grube dno i ścianki to bardzo ważna cecha która powoduje, że potrawa gotuje się równomiernie.

Kolejnym plusem jest fakt że dzięki masywnej budowie pozostawiona w garnkach potrawa długo zachowuje ciepło.

Przy zwykłym gotowaniu nitowane uchwyty pozostają zimne zarówno w garnku jak i pokrywce  – co nie jest  powszechne w garnkach z metalowymi uchwytami. No chyba, że umieścimy garnek w piekarniku – można to zrobić, ale rzecz jasna bez pokrywki. W ten sposób możemy umieścić przygotowaną potrawę w piekarniku, aby dłużej zachowała ciepło, np. w oczekiwaniu na gości.

Jak już wspomniałem o pokrywkach to standardem, który jest u mnie powszechny to materiał szklany, dzięki którym można „zajrzeć” do garnka bez podnoszenia pokrywki. Pokrywki mają także odpowietrzniki, które zapewniają odprowadzenie nadmiaru pary w małych ilościach.

Garnki można zmywać w zmywarce w niskiej temperaturze – ale nie jest to polecane ze względu na materiał z jakiego są wykonane. Po myciu w zmywarce pojawiły się na jego miedzianych ściankach plamy – które są naturalne dla materiału jakim jest miedź.

 

Cena jest adekwatna do ceny materiałów z jakiego zostały wykonane i wynosi ponda 200 zł w zależności od rozmiaru.

Garnki polecam dla pasjonatów gotowania, którzy zdają sobie sprawę, że luksusowy materiał jakim jest miedź wymaga specjalnej troski.

Przepisy z wykorzysztaniem garnków:

Serowy makaron z kurczakiem – danie jednogarnkowe

Zupa ogórkowa z ryżem

Konfitura z czereśni

Kompot z czereśni na zimę

Spaghetti carbonara z łososiem

 

Przepisy wy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *