Hamburger wołowy

Hamburger wołowy z rozpływającym się serem. Szybki obiad lub kolacja. Zdrowy, domowy, pożywny fast-food 🙂

hamburger wołowy

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 4 sztuki

Składniki:

4 bułki do hamburgerów
400 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
½ łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki soli
szczypta papryki
100 g sera żółtego
olej do smażenia
4 liście sałaty masłowej
2 plastry cebuli
4 – 6 korniszonów (u mnie pikantne z chilli)
4 łyżki musztardy delikatesowej

Przygotowanie:

Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ser pokroić w 4 grubsze plastry (5 cm x 5 cm)

Mięso podzielić na 8 części. Pomiędzy 2 części mięsa włożyć plaster sera (krok 4.) i uformować 4 duże pulpety.

Mięso usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (około 15 – 20 minut na wolnym ogniu, aby mięso nie było surowe).

Bułki przekroić na pół, zawinąć każdą w folię aluminiową i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w 200 stopniach.

Gdy bułki będą już gorące smarujemy je musztardą, na każdą kładziemy gorące mięso, cebulę i ogórka. Całość przykrywamy liściem sałaty i drugą połową bułki.

Krok po kroku:

1. Wymieszać wszystkie składniki na farsz

2. Podzielić farsz na 8 części

3. Na część mięsa wyłożyć plaster sera

4. Przykryć drugą częścią mięsa i uformować sznycle

5. Usmażyć mięso

6. Przekroić bułki i podgrzać w folii aluminiowej w piekarniku

7. Przygotować składniki i złożyć hamburgera

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *