Humus orzechowy

Coraz częściej eksperymentuje w kuchni. I mimo, że nie zawsze wszystko wychodzi od razu, w końcu się udaje. Tak o to, aż 3 razy robiłam humus orzechowy, albo był zbyt mało wyrazisty w smaku, albo zbyt gęsty.
W końcu udało mi się dobrać odpowiednie proporcję i jest pyszny. Polecam.

humus

  Czas wykonania: 1 h 45 min
  Ilość porcji: około 500 g

Składniki:

100 g ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki pasty Tahini
½ łyżeczki soli
4 łyżki soku z limonki (½ sztuki)
1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy)
1 ząbek czosnku
6 łyżek domowego masła orzechowego (200 g) (Przepis)
4 – 6 łyżek oleju arachidowego

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody i gotować 1 h 30 minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach).

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno pastę Tahiti, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Następnie dodać masło orzechowe i olej i ponownie zmiksować.

Rada: Ilość oleju zależy od upodobań, im mniej więcej tym humus będzie rzadszy, więc najlepiej dolewać stopniowo.

Krok po kroku:

1. Wymoczyć ciecierzyce

2. Wypłukać soczewicę

3. Ugotować soczewicę

4. Zmiksować soczewicę z podanymi składnikami

5. Dodać masło orzechowe oraz olej i zblendować na głodką masę

Pobierz wersję do druku:

PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Humus orzechowy | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.