Humus

Domowy humus – prosty w przygotowaniu i pyszny. Niestety robi się go dość długo, ale jeżeli lubicie takie pasty to na pewno warto robić je samemu w domu, ponieważ kosztują 3 lub nawet 4 razy mniej niż te sklepowe. Ponadto ciecierzyca, z której humus jest robiony ma wiele dużo właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych.

humus

  Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 12 – 24 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 300 g

Składniki:

100 g ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki pasty Tahini
½ łyżeczki soli
4 łyżki soku z limonki (½ sztuki)
1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy)
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody i gotować 1 h 30 minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach).

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno pastę Tahiti, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok po kroku:

1. Namoczyć soczewicę

2. Wypłukać

3. Ugotować

4. Odcedzić

5. Lekko zblenderować

6. Rozgnieść w moździerzu kmin rzymski

7. Dodać wszystkie składniki do soczewicy

8. Zblenderować na gładką masę

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz