Jajka w kolorowym sosie

Jajka w kolorowym sosie to pyszne Wielkanocne i nie tylko śniadanie.
Można podawać je na zimno jak i na ciepło.

  • 466 Jajka w kolorowym sosie KuchniaWeDwoje_pl

Czas wykonania: 20 – 40 min 
 Ilość porcji: 5 porcji

Składniki:

5 jajek
400 ml zimnej wody
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
kostka bulionowa
1 puszka kukurydzy
200 g szynki
pęczek szczypiorku
3 – 4 łyżki ostrej musztardy
50 g sera żółtego
cukier (opcjonalnie)
sól
pieprz

Przytogowanie:

Jajka ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki.

Rozgrzane masło połączyć z mąką, rozprowadzić z dwoma szklankami wody, doprawić kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować.

Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, posiekać szczypiorek.

Wędlinę, kukurydzę, zieleninę oraz musztardę wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie cukrem).

Na półmisku (u mnie żaroodpornym) ułożyć jajka i zalać je sosem.

Danie to można podawać na zimno lub na ciepło.

Wystarczy posypać całość odrobiną startego sera żółtego i zapiec w piekarniku (15 – 20 minut w 180 stopniach).

Przepis krok po kroku na jajka w kolorowym sosie :

Więcej przepisów na wielkanocne jajka poniżej:

Jajka faszerowane pastą cytrynowo-bazyliową z groszkiem

Jajka w wiosennym sosie

Jajka faszerowane szpinakiem

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami

Jajka faszerowane zielonym groszkiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *