Kapsalon – zapiekanka holenderska

  • 461 Kapsalon - zapiekanka holenderska KuchniaWeDwoje_pl

Kapsalon – zapiekanka holenderska to tradycyjny holenderski fast food.
Jest jednym z prostszych i szybszych dań obiadowych dla całej robimy.
Czas: 1h Ilość: 4-6 porcji

Czas wykonania: 1 h
 Ilość porcji: 4 – 6 porcji

Składniki:

400 g frytek
600 g fileta z indyka
2 płaskie łyżki przyprawy kebab-gyros
4 łyżki oleju
150 g – 200 g sera żółtego

Sos 1:
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu

Sos 2:
150 g jogurtu
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu

½ sałaty lodowej lub pekińskiej
10 szt pomidorków koktajlowych
½ ogórka szklarniowego
2-3 łyżki cebulki prażonej

Przygotowanie zapiekanki holenderskiej – Kapsalon

Pokroić kurczaka na większe kawałki, obtoczyć mięso w przyprawie i 2 łyżkach oleju.

Przygotować sosy:

Sos 1: Wymieszać wszystkie składniki.
Sos 2: Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać.

Frytki usmażyć na oleju lub w piekarniku w żaroodpornym naczyniu (ja użyłam mrożonych frytek i piekłam je 15 min.w 200 stopnich)

W międzyczasie podsmażyć mięso na patelni i przygotować sałatkę. Sałatę pokroić w niewielkie kawałki, pomidorki na połówki lub ćwiartki, a ogórka na małe kawałeczki.

Frytki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć kawałki mięsa, polać sosem majonezowo ketchupowym i posypać całość startym serem. Piec 10 min.w 200 stopnich, do czasu, aż ser się roztopi.

Następnie na gorącą zapiekankę wyłożyć warzywa, całość polać sosem czosnkowym i posypać prażoną cebulką.

Krok po kroku przepis na Kapsalon – zapiekanka holenderska

2 Comments on “Kapsalon – zapiekanka holenderska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *