Restauracja „Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja

Karczma Pod Kogutkiem to miejsce z wieloletnią tradycją, jej początek sięga XVI wieku. A całość odrestaurowana kilka lat temu cieszy się liczną ilością gości.
Znajduje się w drodze z Krakowa do Wadowic (5 min.od zjazdu z zakopianki).
Mieliśmy przyjemność być tam już 3 razy i jest to na pewno miejsce godne polecenia. Pyszne jedzenie i wspaniały klimat to jej ogromne atuty.
W karczmie organizowane są różne imprezy okolicznościowe (andrzejki, sylwester), przyjęcia indywidualne oraz wesela.

Rodzaj kuchni: polska

Ilość miejsc: ok. 20 w środku i około 80 na zewnątrz

Adres: 32-442 Krzywaczka 7

Strona www: http://podkogutkiem.com/

Koło restauracji znajdują się dwa parkingi.
Do restauracji wchodzi się przez bramę, ponieważ cały teren jest zasłonięty murem.
Za bramę mamy piękny dziedziniec, z dużą ilością miejsc do siedzenia.
Z jednej strony dziedzińca jest budynek restauracji, z drugiej natomiast hotel.
Wszystko jest pięknie wykończone i spójne. Drewno, kamień oraz dużo zieleni sprawiają, że miejsce jest bardzo przytulne.
Po wejściu do restauracji przenosimy się do podziemnego Krakowa. Uwagę zwraca podłoga z kamienia, uroczy kredens wypełniony przetworami, drewniane siedzenia i bar.
Niestety wyglądu całej restauracji nie znam, ponieważ za każdym razem siedzieliśmy na polu ze względu na upalne lato, ale obiecuje że zimą to nadrobię (zdjęcia wewnątrz można obejrzeć na stronie internetowej).

W niedzielne popołudnie ciężko znaleźć tutaj miejsca, na kilku stolikach widnieje rezerwacja, stali goście na pewno nie raz się o tym przekonali.
Jak w większości restauracji tego typu jest oczywiście Menu dnia (zupa, drugie dane i deser) w cenie 33 zł.
My jednak zdecydowaliśmy się na dania z karty. Oczywiście wybór był trudny, ponieważ karta jest bardzo rozbudowana, ale myślę, że dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie.
Przed podaniem zamówionych dań kelnerka przyniosła dodatek w postaci domowego chleba ze smalcem – jest to mały drobiazg, ale naprawdę miły – oznacza, że dla restauracji liczy się klient, a nie skupia się jedynie na zysku.
Niestety czas oczekiwania na dania był bardzo długi: 45 minut, ale przy takiej ilości gości było to zrozumiałe. Jeśli wybierzecie się tam w niedziele musicie uzbroić się w cierpliwość.

Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw to 8 zł – dużo, ale do wyboru mamy około 10 różnych surówek w nieograniczonej ilości.
Poprzednim razem dodatkowo zamówiliśmy plecionkę ze schabu oraz sałatkę z kurczakiem i grzankami.
Polędwiczki wieprzowe były bardzo dobre, choć mogły by być nieco bardziej miękkie, za to sos kurkowy i kluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne, świeże i przede wszystkim nienasiąknięte spalonym tłuszczem (co niestety, w niektórych miejscach się często zdarza), ale niestety ilość mięsa była dużo mniejsza niż poprzednim razem.
Natomiast kieszonka drobiowa ze szpinakiem – palce lizać! Moim zdaniem najlepsze ze wszystkich wybranych dań.
Poprzedni wybór Krzyśka, czyli kieszonka ze schabu również była godna polecenia.

Dania był ogromne, więc deseru nie bylibyśmy nawet w stanie zjeść. Jednak do wyboru restauracja ma wiele słodkich propozycji oraz różnorodny wybór zimnych napoi i drinków.

Mimo długiego oczekiwania na danie, a później na rachunek, obsługa była bardzo miła i zaangażowana w swoją pracę, nawet Pani manager sali pomagała w obsłudze oraz zapraszała gości do stolików – to bardzo rzadkie i miłe zaskoczenie.

Karczmę oceniam naprawdę bardzo wysoko! Piękne miejsce, bardzo dużo pysznego jedzenia i miła obsługa.

Kolejnym razem zawitamy tutaj na zimę i wtedy oczywiście dodam kilka słów o wnętrzu.

Jedzenie: 4,5/5 pyszny obiad – bardzo duże porcje, wszystko świeże i smaczne
Wygląd restauracji: 5/5 – miejsce ma swój klimat i łączy się w piękną całość.
Obsługa: 4,5/5 – co do obsługi nie mam zarzutów, jednak na taką ilość osób myślę, że przydało by się więcej osób, aby każdy kelner miał możliwość doglądać swój stolik
Czas oczekiwania: 3/5 (45 minut) – niestety czas oczekiwania jest bardzo długi – jest to zrozumiałe, ale niestety może być to duży minus.
Ceny: 4/5 – duże bardzo porcje, cena obiadu to około 30 zł za osobę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *