Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka to jedno z ulubionych ciast mojego męża i ma taką niemal magiczną moc: znika w mgnieniu oka 😉

  Czas wykonania:  1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 30 kawałków (forma 24 cm x 37 cm)

Składniki:
Ciasto parzone:
1 szklanka wody
100 g masła
1 szklanka mąki
szczypta soli
3 jajka

Masa budyniowa:
1,5 opakowania budyniu śmietankowego (65 g)
750 ml mleka
3 łyżki cukru
150 g masła

Przygotowanie:

Ciasto:
Zagotować wodę z dodatkiem masła i soli. Do gotującej wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3 – 4 minuty, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zdjąć z palnika i wystudzić.

Budyń:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W szklance mleka wymieszać budyń. Dodać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać. Gotować przez 5 minut cały czas mieszając. Wystudzić.

Ciasto:
Do wystudzonego parzonego ciasta dodawać po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Ważne, aby jajka dodawać pojedynczo, ponieważ to ułatwi zmiksowanie ciasta.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześć posmarować nierówno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (forma 24 cm x 37 cm).
Ciasto piec przez 25 – 30 minut w 200 stopniach do czasu zarumienienia. Następnie wyłożyć na kratkę, aby ostygło. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.

Masa budyniowa:
Masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puch, a następnie dodać do niego po łyżce budyniu.
Wystudzone ciasto przełożyć masą i udekorować cukrem pudrem. Odstawić na 3 h (najlepiej całą noc) do lodówki, aby ciasto zmiękło.

Krok po kroku:

 

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *