Kąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Moja kolejna propozycja na przekąskę z ciasta francuskiego tym razem w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Razem z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie 🙂

ciasto francuskie

  Czas wykonania: 40 min
  Ilość porcji: 14 sztuk

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

Farsz:
400 g mrożonego szpinaku (300 g świeżego)
1 opakowanie sera feta (270 g)
3 ząbki czosnku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy

Sos czosnkowy:
1 serek homogenizowany naturalny (200 g)
2 ząbki czosnku
½ łyżki ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę (przez około
2 – 3 minuty). Dodać szpinak (jeśli jest zamarznięty dusić do czasu odparowania wody).

Następne dodać ser feta i wymieszać ze szpinakiem. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto francuskie podzielić na 14 części i na każdym kawałku ułożyć farsz i szczelnie zakleić ciasto (krok 5.). Dodatkowo każdy kawałek naciąć od góry nożem.

Piec 15 – 20 minut do czasu zarumienienia ciasta.

Podawać z sosem czosnkowym:

Do serka homogenizowanego dodać zmiażdżony czosnek i zmiksować za pomocą blendera.

Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami.

Krok po kroku:

1. Podsmażyć szpinak z czosnkiem

2. Wymieszać z serem feta

3. Ciasto pokroić

4. Wyłożyć farsz

5. Zakleić nafaszerowane ciasto

5. Zakleić nafaszerowane ciasto

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz