Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii to kolejny z serii przetworów, które zrobiłem w tym roku. Prócz tradycyjnego zastosowania do kiełbasek ketchup możemy użyć jako sos do makaronu (kiedy nie mamy czasu gotować), do kotlecików lub pizzy.

 Czas wykonania: 3-4 h

 Ilość porcji: 6 słoików 0,5 l

Składniki:
2,4 kg cukinii (1,6 kg po obraniu skórki i gniazd nasiennych)
0,6 kg (4 szt.) jabłek (0,46 kg po obraniu)
0,8 kg (7 szt.) cebuli (0,62 kg po obraniu)
1 kg pomidorów
380 g (2 szt.) koncentratu pomidorowego
0,6 kg (2 duże szklanki) cukru
250 ml (1 szklanka) octu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego)
4 łyżki soli
4 goździki
4 ziarna ziela anielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka pieprzu cayenne (tylko jeżeli lubicie ostre potrawy)

Przygotowanie ketchupu z cukinii:

Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i zetrzeć na grubej tarce. Cebule obrać i pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Warzywa posolić i odstawić na 1-8 godzin, aby puściły sok.
Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce.
Warzywa odciśnij i wraz z tartymi jabłkami gotuj w dużym garnku na średnim ogniu przez godzinę od czasu do czasu mieszając.
Pomidory obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i gotuj wraz z ketchupem przez 30 minut, aby odparowała woda.

Kolejno dodaj cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotuj tym razem pod przykryciem przez 20 minut na niewielkim ogniu.

Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy.
Na tym etapie można rozdrobnić za pomocą blendera ketchup w zależności od jego późniejszego zastosowania i oczekiwanej konsystencji.

Ketchup po przestygnięciu przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 7 minut od czas zagotowania wody.

Krok po kroku przepis na ketchup z cukinii:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *