Konfitura dyniowa

Pierwsza konfiturka na blogu i to własnoręcznie robiona przez mojego męża:)
Bardzo pyszna i słodka. Idealna do naleśników na słodko:)

163-konfitura-dyniowa-kuchniawedwoje-pl
  Czas wykonania: 2 h 45 min
  Ilość porcji: 1,2 kg (8 słoiczków po 150 g)

Składniki:

2 ½ kg dyni
1 szklanka cukru
½ szklanki wody
sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać do tego robota kuchennego).

Dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać wodę i sok z cytryny. Całość gotować przez 10 minut pod przykryciem, następnie ściągnąć pokrywkę i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę 30 minut. Od czasu do czasu pomieszać, aby konfitura nie przywarła do garnka.

Ugotowana konfitura powinna być gęstej konsystencji, a dynia miękka, rozpadająca się.

Konfiturę przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, zakręcić szczelnie i pasteryzować przez 20 minut. Następnie słoiczki wyciągnąć na ścierkę, odwrócić do góry dnem i pozostawić do czasu wystygnięcia.

Krok po kroku:

1. Obrać i zetrzeć dynię

1. Obrać i zetrzeć dynię

2. Dodać cukier, wodę i sok z cytryny

2. Dodać cukier, wodę i sok z cytryny

3. Gotować na małym ogniu

3. Gotować na małym ogniu

4. Nałożyć do słoiczków

4. Nałożyć do słoiczków

5. Zapasteryzować

5. Pasteryzować

6. Przewrócić do góry dnem

6. Przewrócić do góry dnem

Pobierz wersję do druku:

163-konfitura-dyniowa-kuchniawedwoje-pl-2

163-konfitura-dyniowa-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz