Konfitura z cukinii i jabłek z nutką agrestu

Konfitura z cukinii i jabłek z nutką agrestu to kolejny przepis z serii przetwory z cukinii na słodko.

 Czas wykonania: 2 h (+ 1h oczekiwania)

 Ilość porcji: 6 słoików 150 ml

Składniki:
1,7 kg cukinii (1,1 kg po obraniu)
0,5 kg (4 szt.) jabłek
0,5 kg (2 szklanki) cukru
1 galaretka agrestowa
1 łyżeczka kwasku cytrynowego / sok z połowy cytryny
1 laska cynamonu

Przygotowanie konfitury z cukinii i jabłek z nutką agrestu:

Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 175 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem.
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i zetrzeć na grubym tarle lub pokroić na małe kawałeczki. Zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę, aby puściła cały sok. W międzyczasie obrać jabłka, pozbyć się gniazd nasiennych. Owoce zetrzeć na tarlce.
Gdy cukinia puści sok – odcedzić go i gotować warzywa przez godzinę od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać jabłka i laskę cynamonu. Gotować przez kolejne 30 minut, aby rozgotować jabłka i uzyskać oczekiwaną konsystencję.

W kolejnym kroku zdjąć z gazu garnek, wyjąć laskę cynamonu oraz wsypać galaretkę i kwasek cytrynowy. Całość wymieszać i skosztować. Jeżeli dżem będzie za słodki to można dodać jeszcze kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Ciepłą konfiturę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.

Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania się wody w garnku wyłożonym ręcznikami papierowymi.

Krok po kroku przepis konfiturę z cukinii i jabłek z nutką agrestu:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *