Lato jest bardzo ciepłe tego roku. Sezon na truskawki już powoli mija, ale pojawiły się wiśnie i czereśnie, które nadają się do zrobienia z nich przetworów, win i nalewek. Konfitura z czereśni pozwoli cieszyć się latem i przypomni wakacyjny czas, gdy już śnieg będzie za oknem.
Poniższy przepis może także służyć do przygotowania konfitury z wiśni (ale ze względu na różnicę kwasowości tych owoców do wiśni potrzeba dodać więcej cukru).
Czas wykonania: 2 h (+4 h +12 h oczekiwania)
Ilość porcji: 2 słoje 0,3-litrowych
Składniki:
1 kg czereśni / wiśni
0,5 kg cukru (0,7 kg do wiśni)
50 – 100 ml wody
Przygotowanie konfitury z czereśni:
Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni).
Czereśnie pozbawiamy ogonków i myjemy. Umyte owoce pozbawiamy pestek przy użyciu drylownicy i wyciskamy z nich sok.
Do soku dodajemy wodę, cukier i całość zagotowujemy. Do tak powstałego syropu wsypujemy owoce i całość gotujemy przez pół godziny mieszając od czasu do czasu.
Po 4 godzinach konfiturę podgrzać ponownie i chwilę podsmażyć (10-15 minut).
Po 12 godzinach wycisnąć sok z 1 cytryny, dodać do konfitury i gotować przez 20-30 minut (do uzyskania oczekiwanej konsystencji).
Na dno wysokiego garnka wykładamy ręczniki papierowe, wkładamy słoiki i zalewamy garnek wodą do 4/5 wysokości słoików. Po zagotowaniu się wody pasteryzujemy weki jeszcze przez 10 minut. Po pasteryzacji słoiki można ustawić do góry dnem.
Tak przygotowana konfitura z czereśni nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej.
Dodałam mniej cukru a i tak smakuje jak czysty cukier, po dodaniu cytryny smak czereśni umarł calkowicie. Dodatkowo jest to mega gęste po takim czasie gotowania i odstawiania na zmianę.